top of page

AĞLAYAN TERS LALE YENİ YER KEŞFİ SİNCİK


Nemrut Dağı Fotoğraf Sanatı Derneği (NEFSAD) Başkanı Bilal Mente tarafından Sincik ilçesinde görüntülenen Ağlayan Ters Laleler görenleri adeta büyülüyor.


NEFSAD Başkanı Mente şunları dile getirdi ” Ağlayan ters lalenin yeni yer keşfi sincik daha önce keşfetiğim yer Adıyaman’ın Gerger ilçesi Güngörmüş ve gürgenli nakışlı köylerin sınırlarında yaylada mevcut olan ağlayan ters lale belirli zamanlardan turizme kazandırmak için ziyaretçileri getirdik ve yürüme mesafesi fazla olduğundan dolayı ziyaretçi sayımızı artıramadık bu sene sincik’te ağlayan ters lale olduğunu söylediler Ben de çok merak ettim Mevsimi takip ettim 15 Nisan 2021 tarihinde sincik’te ağlayan ters lalenin olduğu bölgeye Vardım Baktım gerçekten çok güzel bir bölgede ağlayan ters lale var fakat Gerger’deki ağlayan ters lale ile karşılaştırıldığı zaman Gerger deki ağlayan ters lale daha canlı duruyor Sincik’teki ağlayan ters lale lokasyon lokasyon bölgeler bulunmaktadır Yaklaşık 3 hektarlık bir alanın içerisinden doğal olarak yetişmektedir güzel bir ters lale dir fakat ben bir doğacı ve fotoğraf sanatçısı olarak bakışım ve görüşüm bunu turizme kazandırmak için o bölgeye koruma altına alıp güzel bir doğaseverlerin fotoğraf sanatçıları yürüyüş grupları kafileleri Bu bölgelerden ağırlama imkanı olabilir ne gerekir Sincik bölgesine Sincik bölgesinde tırmanma yürüyüş Yolları yapmak lazım ve koruma altına almak lazım periyodik yerlerinde dinlenme yerleri yapmak lazım Bunlar yapılırsa çok güzel sincik’te bir Turizm parçası olabilir sırada Sincik bölgesinde doğa coğrafyasında daha güzel bir görüntüler mevcuttur değerlendirilebilir illeriki tarihlerde Turizm Orak yolu olabilir.” dedi

Ağlayan Ters Lale Hikayesi

Farklı yapısı ve kendine özgü hikayesi ile göz kamaştıran ters lale her yaştan insanın dikkatini çekmeyi başarıyor. Hüznün sembolü olarak ifade edilen ters lale en eski süs bitkisi olarak biliniyor. Ters lale birden farklı hikaye ve efsanede kendine yer bulan özel çiçeklerden biri. Bu nedenle günümüze kadar gelmeyi başaran ters laleyi farklı dönem ve hikayelerde görebilirsiniz. Ters lale çiçeği 19. yüzyılın sonuna kadar sadece Osmanlı topraklarına has bir tür olarak varlığını koruyan çiçeklerden biri. Anadolu coğrafyasına ve toprağına has bir tür olan bu ters lale; endemik bir tür olarak biliniyor. Yüksek ve meyilli dağlarda kendine yer bulan ters lale çiçeği aynı zamanda Anadolu’nun başına gelen tüm acıları simgeleyen bir çiçek türü. Ters lalenin yapısı ve kırmızı renginin Anadolu’da yaşanan felaketlerden dolayı böyle olduğuna inanılıyor. Köklü geçmişi ve farklı yapısı ile hayatınızdaki yerini alan ters lalenin asıl hikayesini merak ediyor olabilirsiniz.

İşte efsanelere konu olan ve kültürel geçmişiyle varlığını hissettiren ters lalenin hikayesi: Ters lale hikayesi Hristiyan rivayetlerine göre Hz. Ali’nin çarmıha gerilişi ile bağdaştırılıyor. Hz. Ali’nin çarmıha gerildiğini gören Hz. Meryem gözyaşları dökmeye başlar. Hz. Meryem’in gözyaşının düştüğü yerde ters lalenin yetişmeye başladığı görülür. Ters lale ile ilgili sadece bir dini hikaye versiyonu bulunmuyor. Aynı zamanda Hz. Hasan ve Hüseyin’in kerbelada katledilişi de ters lale çiçeği ile bağdaştırılıyor. Eski hikayelere baktığınızda Ferhat ile Şirin’in aşkının ters lale ile ilişkilendirildiğini görebilirsiniz. Rivayete göre Şirin ve Ferhat kavuşamadığı için bu lale ters bir yapıya bürünmüş ve kırmızı renge dönüşmüştür. Dini anlamının yanı sıra aşk konusunda da ters lale çiçeği ile ilgili birden farklı anlamları bir arada görebilirsiniz. Ters lale büyük aşkların ve birbirine kavuşamayan sevdalıların çiçeği olarak anlamlandırılıyor. Anadolu’nun birçok yerinde ters lale ağlayan gelinlerin ve mutlu olamayan insanların çiçeği olarak tasvir ediliyor. Ters lalenin yapısı boynu bükük bir şekilde olduğu için ağlayan bir kişiye benzetiliyor. Boynu bükük olan lalenin üzerine gelen su damlaları direk aşağıya doğru akıyor. Bu nedenle boynu bükük ve damlayan sular nedeniyle bu çiçeğe ağlayan gelin ismi veriliyor. Ters lale çiçeği aynı zamanda mimari alanında öncü olan Mimar Sinan ile bağdaştırılarak farklı bir hikaye halini alıyor. Rivayete göre Selimiye Camisi’ nin yapılacağı yer lale bahçesi içerisinde yer alan bir kadının evidir. Mimar Sinan camiyi bu alana yapmak istediğini söyler. Evin sahibi olan kadın ise lalelerle dolu bahçesini vermeyi kabul etmez. En sonunda kadın yapılan eserde kendine ait bir parçanın bulunması şartı ile caminin yapılmasına müsade eder. Bunun üzerine Mimar Sinan camide yer alan müezzinler mahfilindeki mermer ayağa bu ters lale motifini ekletir.


HABER İLE İLGİLİ FOTOĞRAFLAR

 



Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page